Avsnitt,  författare,  Illustratörer,  Pedagogiskt material

CHRISTEL RÖNNS

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL CHRISTEL RÖNNS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Christel Rönns är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna Christels böcker Det vidunderliga ägget, Prilla och det farliga fyndet och Jinko och det finurliga fröet, tillgängliga.
Uppgifterna är indelade i tre nivåer:
lätt
medel
svår

(lätt) Figurerna i Christels böcker har lustiga namn, t.ex. Prilla, Jinko och Koi-Koi. Hitta på ett lustigt namn till en karaktär. Om du tycker att det är svårt att hitta på kan du välja ett namn som redan finns och byta ut någon av bokstäverna så det blir ett nytt namn. Hur ser figuren ut som har ditt påhittade namn? Rita en bild.

(lätt – medel) Både i Christels bok Det vidunderliga ägget och i Jinko och det finurliga fröet hittar huvudpersonerna något som de inte vet vad det är, men som blir något levande. Ur ägget kommer djuret Koi-Koi, fröet sår Jinko och hans vänner och väntar på vad som ska växa upp. Föreställ dig att du hittar ett ägg eller ett frö. Vad händer med det? Vad kommer fram ur ägget eller växer upp ur fröet? Rita en bild och berätta för dina klasskamrater eller rita en serie.

(medel) Christel berättar för Frank att hon inte alls gillar mjölk. Finns det något du inte alls gillar att äta eller dricka? Gör en meny för en förrätt, huvudrätt och efterrätt med riktigt äcklig mat. Du kan hitta på maträtter som låter äckliga, t.ex. fiskluktande chokladägg. Gör antingen en meny som ser ut som att den är från en fin restaurang (så man blir förvånad över de äckliga maträtterna!) eller en som ser lika läskig ut som maträtterna.

(svår) Christel är bra på att rita figurer som rör på sig. Bilderna påminner lite om seriefigurer, med stora känslor – när de är glada håller de nästan på att spricka, när de är arga kan man nästan se att de kokar och när de blir förvånade hoppar ögonen nästan ur huvudet. Titta nog på Christels bilder och fundera på hur hon gör för att få in så mycket rörelse i bilderna. Pröva själv att rita en figur som springer, en som hoppar, en som är arg och en som är förvånad.

(svår) Christel säger att hon påminner om karaktärerna i sina böcker på olika sätt, och inte är helt lik någon av dem. Om du var ett djur, vilket djur skulle det vara? Vilka egenskaper har det djuret som också du har? Gör en tankekarta där du ritar en bild av dig själv som djur i mitten och runt om skriver vilka egenskaper djuret har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *