Avsnitt,  författare,  Pedagogiskt material

KATJA BARGUM

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL KATJA BARGUMS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Katja Bargum är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna Katjas bok Myrornas rekordbok tillgänglig.
Uppgifterna är indelade i tre nivåer:

lätt
medel
svå
r

(lätt)

Katja berättar att myror är väldigt bra på att samarbeta. Vilka saker är lättare att göra när man samarbetar? Ni kan öva er på samarbete genom att göra olika geometriska former och bokstäver i små grupper. Testa först att göra en bokstav eller form av din kropp, ensam. Pröva sedan att göra samma form tillsammans med andra. Ni kan också testa samarbetets fördelar på andra sätt, t.ex. genom att testa bära en tung sak ensam från ena ändan av rummet och jämför med att bära tillsammans eller skicka vidare från person till person i en kö genom rummet.

(lätt)

Vet du hur det ser ut inne i en myrstack? I myrstacken finns många gångar, och kamrar som har olika funktion. I någon kammare finns ägg, larver och puppor och i en annan förvarar de sin mat. Gör en egen myrstack i klassen. Ni kan rita upp konturerna av en eller flera stackar på ett stort papper, eller tejpa ihop flera papper. Alla elever har hand om varsin kammare, eller har hand om en kammare i par. Vad gör myrorna i kammaren? Det behöver inte vara sanningsenligt – ni får fantisera! Rita en kammare i passande storlek (alla kammare ska rymmas i stacken/stackarna). Klipp ut och limma fast i stacken. Rita gångar mellan kamrarna.

(medel)

Katjas bok handlar om olika myrrekord, och berättar att det myrorna är allra bäst på är att samarbeta. Ta reda på vilka andra djur som är riktigt bra på något, eller kanske riktigt dåliga på något. Gör en lista på tio djur som har något rekord!

(medel-svårt)

Katja berättar att myrhanen är latast av alla myror. Den lever ett kort men lyxigt liv. Rita en serie om en myrhanes lata, lyxiga liv. Allt som händer i serien behöver inte vara sant! Några tips när ni gör serier:– Skissa, alltså planera, först din serie innan du ritar slutversionen. Så vet du vad som ryms i rutorna.– Skriv texten först och rita pratbubblan efter, så vet du säkert att all text ryms.– Använd olika bildutsnitt: närbild, halvbild, helbild, miljöbild.– Myran behöver inte se verklighetstrogen ut. Ögonbryn och mun är till exempel väldigt bra för att visa olika miner, även om en riktig myra inte har ögonbryn och munnen inte är särskilt tydlig.

(svår)

Frank frågar Katja vad hon tror att myrorna skulle berätta om människorna, ifall de skrev en bok. Vad tror du att en myra skulle berätta om dig? Vad i ditt liv skulle en myra tycka att var spännande, roligt eller knasigt? Skriv en berättelse om dig själv, sedd ur en myras perspektiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *