Avsnitt,  författare,  Pedagogiskt material

KRISTINA SIGUNSDOTTER

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL KRISTINA SIGUNSDOTTERS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Kristina Sigunsdotter är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna Kristinas böcker om Humlan Hansson, samt bilderboken ”Landet som icke är”, som Kristina gjort tillsammans med Clara Dackenberg, tillgängliga.


Uppgifterna är indelade i tre nivåer:
lätt
medel
svår

(lätt)

Kristina berättar för Frank att i en teaterpjäs som hon skrev manus till så fanns det en voodoo-sparv, och att den kokade barn i en stor gryta. Hur skulle en voodoo-sparv kunna se ut? Rita! Rita också grytan med barn. Vad säger/tänker barnen? Gör pratbubblor och tankebubblor.

(lätt)

Kristina berättar att när hon vann Augustpriset så blev hon så glad att hon skrek. Har du någon gång blivit så glad att du skrikit? Man kan skrika av flera olika orsaker. Avsluta följande meningar:
Jag blir så glad att jag skriker när …Jag blir så arg att jag skriker när …Jag blir så rädd att jag skriker när …Jag blir så besviken att jag skriker när …
Kommer du på fler saker som kan få dig att skrika?
(medel – svår)Kristinas första bok om Humlan Hansson handlar bland annat om att förlora sin bästa vän. Vet du hur det känns att förlora en nära vän? Om inte, hur tror du att det skulle kännas? Skriv ner alla ord du kommer på. Gör en dikt om att förlora en vän, utgående från dina ord.

(medel – svår)

Kristina berättar att hon har massvis av hemligheter, och att många av hemligheterna i boken ”Humlan Hanssons hemligheter” är hennes egna hemligheter. Ett av Humlan Hanssons problem i boken är att kompisen Nour, som har nya bästisar, känner till så många av hennes hemligheter. Diskutera följande frågor med en eller flera klasskamrater:
Varför kan det vara besvärligt om en kompis man slutar vara vän med känner till ens hemligheter?
Hur ska man göra om man är rädd att en kompis ska avslöja ens hemligheter?
Vad gör man om ens kompis har avslöjat ens hemlighet?
Finns det hemligheter man får berätta vidare?
Finns det hemligheter man helst ska berätta vidare?

(svår)

Boken ”Landet som icke är” har Kristina gjort tillsammans med illustratören Clara Dackenberg. Den utgår från dikten med samma namn, som är skriven av Edith Södergran. Men i Kristinas och Claras bok har dikten blivit en berättelse. Välj en dikt som du tycker om, eller som intresserar dig. Ifall du inte har någon favoritdikt kan du bläddra i några diktantologier. Läs dikten några gånger och fundera på vad den handlar om, eller vad som kunde ha varit utgångspunkt för dikten. Skriv en text inspirerad av dikten. Din text får gärna heta samma sak som dikten, eller så kan du välja ett eller flera ord ur dikten som namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *