Avsnitt,  författare,  Pedagogiskt material

LAURA RUOHONEN

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LAURA RUOHONENS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Laura Ruohonenär gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna Lauras böcker Havsodjur och Zoologipoesi tillgängliga.
Uppgifterna är indelade i tre nivåer:

lätt
medel
svår

(lätt)

Laura berättar för Isa att på teatern kan hon be om något, t.ex. en självstyrande kaka eller ett berg, och så fixar någon det åt henne. Men hur skulle en självstyrande kaka kunna se ut? Hur skulle den fungera? Gör en ritning på en självstyrande kaka.

(lätt – medel)

I avsnittet har Laura på sig en gammal rock som hon fått från Nationalteatern. Samla ihop gamla kläder. Alla kan ta med sig något plagg hemifrån. Det kan till exempel vara en hatt, ett par skor, en rock eller ett förkläde. Lägg alla i en hög så får alla välja varsitt plagg. Ta på er plaggen. Känn på dem, lukta på dem, fundera på hur de känns att ha på sig. Vad har plaggen varit med om? Skriv en berättelse om en person som haft på sig plagget. Hitta på!

(medel)

I boken ”Havsodjur” finns olika påhittade djur. Man kan kombinera huvudena, kroppen och bakdelarna på olika sätt så man får nya djur. Gör gemensamma fantasidjur genom att vika ett papper i tre delar. På den första delen ritar alla varsitt djurhuvud. Vik undan bilden så nästa person inte ser, men låt halsen synas lite så hen vet var bilden ska fortsätta. Skicka vidare pappret till nästa person, som ritar en djurkropp. Vik undan så att nästa inte ser, men låt lite sticka fram så den sista personen vet var hen ska fortsätta. Den sista ritar ben eller bakdel. Den som ritat huvudet får tillbaka bilden och vecklar ut så hen ser hela sitt djur. Nu får alla hitta på ett namn till sitt fantasidjur. Om ni vill kan ni inspireras av latinska namn. Gör också en påhittad faktaruta till djuret.

(medel – svår)

Laura berättar att hon dagen innan, när hennes hjärna var trött tänkte att hon inte har en hypotalamus (en viktig del av hjärnan, som bland annat sköter kroppstemperatur och sömn) utan en höpötalamus (höpö=att överdriva något, inte tala sanning: ”Du är helt höpö” på finska). Hon kom också på att man kunde ha en hupitalamus (hupi=glädje, att ha kul på finska). Hitta på egna kroppsdelar. Du kan byta ut en del av namnet på en kroppsdel eller sätta till ett ord, t.ex. monsterarm. Hur skulle kroppsdelen se ut? Rita och gör en tankekarta.

(svår)

Boken ”Zoologipoesi” består av dikter om olika djur. Dikterna utgår från fakta om djuren, som man också kan läsa i boken. Gör egna djurdikter. Välj först varsitt djur, och läs fakta om dem. Fanns det spännande eller oväntad fakta? Hur tror du djuret känner sig, med tanke på det du läst om det? Något djur känner sig kanske blygt, ett annat stolt. Utgå från djurets känslor och miljön djuret finns i när du skriver dikten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *