Avsnitt,  författare,  Pedagogiskt material

TUUTIKKI TOLONEN

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL TUUTIKKI TOLONENS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Tuutikki Tolonen är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna någon av Tuutikkis böcker om Monsternannyn tillgängliga.
Uppgifterna är indelade i tre nivåer:

lätt
medel
svår

(lätt)

Tuutikki har skrivit flera böcker om Mörkövahti. Mörkö är finska, och betyder troll eller monster. Alla får rita en egen ”mörkö”. Skriv lappar till tre burkar. På lapparna i den första burken skriver ni ord som beskriver utseende, på lapparna till den andra burken skriver ni ord som beskriver egenskaper och på lapparna till den tredje burken skriver ni ord som kan vara ägodelar. Alla drar en lapp från varje burk och ritar en ”mörkö” utgående från orden. Hitta också på namn till er ”mörkö”.

(lätt – medel)

Tuutikki berättar att hon fick idén till Mörkövahti när hennes son sa till henne att han hört på radion att alla mammor i Finland ska lämna sitt hem och ersättas av monster. Skriv en berättelse om vad som händer när du vaknar en morgon och en förälder har ersatts med ett monster. Ifall ni gjort föregående uppgift kan ni använda er ”mörkö” i den här uppgiften.

(medel)

Tuutikki berättar att författaryrket inte var hennes första drömyrke som barn. Mest av allt ville hon bli pensionär, för de verkade ha det så lugnt och skönt, de fick vara hemma hela dagarna och läsa hur mycket de ville. Rita en serie om en dag i ditt sköna liv som pensionär!

(medel – svår)

Tuutikki har arbetat som journalist på tidningen Vinski, som var en litteraturtidning för barn. Gör en egen litteraturtidning i klassen. Ni kan skriva bokrecensioner, texter om olika favoritkaraktärer, ge boktips, skriva egna texter inspirerade av andras böcker, göra illustrationer till berättelser och, om ni har möjlighet, intervjua författare, illustratörer, bibliotekarier, personer som jobbar i bokhandel eller andra som arbetar med böcker. Ni kan också tipsa om olika ordkonstuppgifter!

(svår)

Frank frågar Tuutikki hur hon förbereder sig för att skriva spännande berättelser, och Tuutikki berättar att hon redan länge samlat på berättelser där folk varit med om något oförklarligt, spännande eller konstigt. Har du varit med om något oförklarligt, eller har du hört om någon som varit med om något oförklarligt? Skriv en berättelse!
Ifall du inte varit med om något så kan du skriva en berättelse där någon är med om något av följande:
Oförklarliga steg
Dörrar eller lådor som öppnas av sig själv
En skugga som skymtar förbi utan att någon annan är i rummet
Oförklarliga vinddrag
Lampor som tänds eller släcks av sig själv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *