författare,  Illustratörer,  Pedagogiskt material

ANNE VASKO

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL ANNE VASKOS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Anne Vasko är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna Annes böcker Är det jag? och någon av böckerna om Mur tillgängliga. Uppgifterna är indelade i tre nivåer:
lätt
medel
svår

(Lätt)
Anne använder ofta collage-metod när hon gör sina bilder. Titta på hennes bilder och inspireras till ett eget konstverk. Använd olika slags papper, klipp ut former och skapa en bild av din favoritplats, eller en plats du önskar att fanns. Om du inte har olika slags papper kan du först måla vita papper i olika färger. Använd helst ett lite tjockare papper och vattenfärg. När det har torkat kan du börja klippa ut former och limma dem på ett annat papper. Du kan också använda gamla tidningar, tapetprover, presentpapper och tyger.

(Lätt – medel)
Anne har gjort böcker om en björn som heter Mur. Hon berättar för Frank att den fått olika namn på olika språk, men alltid när det varit möjligt har de försökt leka med samma tre bokstäver. Hitta på ett nytt namn utgående från bokstäverna i ditt namn. Använd bokstavskort eller skriv alla bokstäver på varsin lapp. Flytta runt dem och se om det kan bli ett nytt namn, som går att uttala. När du hittat ett nytt namn kan du fundera på hurdan karaktären med det namnet är. Gör en tankekarta. Om du vill kan du också rita en teckning av hur du tänker att hen ser ut, eller skriva en berättelse om din karaktär.

(Medel)
Anne berättar att hon brukar gå ut i skogen när hon behöver inspiration. Vad gör du för att få inspiration? Finns det en plats där du känner att du kan få nya idéer? Ofta är det viktigaste att byta miljö. Gå ut på gården eller in i ett annat rum än där du vanligtvis skriver. Ha med dig ett papper och en penna. Sätt dig på en plats och titta runt dig. Låt det ta tid. Vad ser du? Blunda. Vad hör du? Vad känner du? Hur luktar det? Om du tänker på ett ord eller en mening så skriv ner det. Din text behöver inte betyda något eller handla om något. Skriv bara allt som kommer till dig. Titta på dina ord och meningar vid ett senare tillfälle. Kan du hitta på en berättelse? Kan de bli en dikt?

(Svår)
Anne berättar att det var utmanande att illustrera boken Är det jag? eftersom den inte har karaktärer som syns i bild. Skriv en text som utgår från en anonym karaktär. Välj först en plats, t.ex. skogen, havet, staden. Skriv en berättelse utan att berätta något om karaktären. Börja berättelsen med ”Hon/han är i skogen/vid havet/i staden.” Alla meningar ska sedan börja med ett sinnesintryck: Hon/han ser …, Hon/han hör …, Hon/han känner …. Du kan använda samma sinne så många gånger du vill. Avsluta med samma mening som du började. Exempel:
”Hon är i staden. Hon ser en gul spårvagn. Hon ser en hund som nosar på en bebis. Hon hör en bil som bromsar. Hon känner sig ensam. Hon är i staden.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *