författare,  Illustratörer,  Pedagogiskt material

ELIN LÖF

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL ELIN LÖFS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Elin Löf är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna någon av Elins böcker ”Benni och skrivmaskinen” och ”Maggan” (text Ellen Strömberg) tillgängliga.
Uppgifterna är indelade i tre nivåer:

lätt
medel
svår

(lätt)

Elin berättar för Isa att hon är en tävlingsmänniska, och brukar ta tid på sig själv när hon gör olika vardagliga sysslor som att vika tvätt. Testa hur länge det tar att göra några vardagliga sysslor. Ni behöver inte göra det snabbt, som i en tävling, utan ta bara reda på hur länge det tar. Gissa först vilken av sysslorna som du gör snabbast, näst snabbast osv. Ta tid på varann med hjälp av ett tidtagarur eller tidtagarfunktionen på telefonen. Testa hur snabbt det går att:
Vässa pennan
Dricka ett glas vatten
Gå från klassrummet till toaletten
Ta på skorna
Skriva ditt namn
Gissade du rätt? Ni kan hitta på flera vardagssysslor att ta tid på. Obs! Tävla inte mot varandra, det är sysslorna som tävlar.
(lätt)I alla Elins böcker, och även på julkalendern hon visar Isa, finns bilder av rum. Rummen har många små detaljer och olika mönster på tapeter, dynor, gardiner och mattor. Rita ett eget drömrum med inspiration från Elins bilder. Hurdana möbler vill du ha? Hur kan du göra rummet mysigt?

(medel)

Elins bok Benni och skrivmaskinen handlar om Benni, som är väldigt fascinerad av sin gammelfaffas skrivmaskin. Skriv en egen berättelse om en magisk skrivmaskin. Vad händer när man skriver på den?

(medel – svår)

Elin och Isa tittar på Buu-klubbens julkalender, som Elin gjort. Gör en egen julkalender. Skissa först upp din bild med tunna streck på ett lite tjockare papper. Kopiera din bild. Nu kan du teckna färdig bilden. Fundera på var luckorna ska vara och teckna någon spännande detalj på den platsen på det kopierade pappret, lite som musen som stjäl ost i Elins kalender. Gör luckor i det tjockare pappret. Tejpa eller limma ihop pappren så att luckorna inte limmas fast. Om du vill ha luckor som inte öppnas så lätt kan du skära upp två kanter av luckan med en papperskniv och göra en tredje kant perforerad genom att pricka en rad med en nål.

(svår)

Elin berättar att hon drömmer om att göra en bok där bilderna kommer först och texten efter. Samarbeta med en kamrat. Gör först fem illustrationer som tillsammans ska bilda en berättelse. Berätta inte för kamraten vad du tänkt, utan överlämna bara bilderna. Kamraten ska nu skriva en berättelse utgående från dina bilder, och du ska skriva en berättelse utgående från hens bilder. Läs sedan berättelserna för varandra. Hade kamraten uppfattat dina bilder på samma sätt som du? Tillkom något när du hörde kamratens text? Hade hen missat något du uppfattade som viktigt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *