Pedagogiskt material

Pedagogiskt material till avsnittet med Carina Wolff-Brandt

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Carina Wolff-Brandt är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna någon av böckerna om Kalle Knaster tillgänglig.

Uppgifterna är indelade i tre nivåer:
lätt medel svår

(lätt)
Carina berättar att hon älskar pirater. Pirater är roliga, för de är med om många spännande äventyr, de kan se ut nästan hur som helst och heta nästan vad som helst! Om du var en pirat, vad skulle du heta då? Hur skulle du vara klädd? Skulle du ha varit med om någon strid, så att du t.ex. hade en krok istället för en hand, en lapp för ögat eller ett träben? Rita en bild av dig själv som pirat! Om du vill kan du också rita ditt sjörövarskepp, en skattkarta och en skatt som du hittat!

(lätt)
Carina berättar att då hon var barn gillade hon spännande berättelser, men ibland blev hon riktigt rädd efter att hon läst någon hemsk saga. Då brukade hon läsa ett avsnitt ur någon Astrid Lindgren-bok så att hon skulle kunna somna. Vad brukar du göra om du läst något spännande eller hemskt, eller sett någon hemsk film eller spelat ett spännande dataspel och inte kan somna på kvällen? Vad gör du för att känna dig lugn och trygg igen?

(lätt – medel)
Inge Löök, som illustrerat Carinas bok ”Trollskär” har berättat att hon såg en tomte då hon var barn. Han var lika liten och grå som tomten Isa trollade fram. Vad skulle du göra om du träffade en tomte eller något annat väsen som brukar finnas i sagor? Skriv en berättelse eller rita en serie om mötet!

(medel)
Carina berättar att böckerna om Kalle Knaster hittade hon på efter ett möte med en skolklass. Eleverna, som gick i årskurs fem, ville läsa en bok som var spännande och skrämmande, och som innehöll pirater, spöken, benrangel och blod. En hurdan bok skulle du helst vilja att en författare skrev? Vad skulle den handla om? Vad skulle den innehålla?

(svår)
Carina berättar en spådam sagt till henne att hon var en pirat i sitt förra liv. Vet du vad en spådam är? Ta reda på, om du inte vet. Vi vet inte vad som händer efter att vi dör, och om något hänt innan vi föddes, men om det var så att du haft ett liv innan livet du har nu, vad tror du att du var i det livet? Varför tror du att du var det? Är det kanske för att du gillar något extra mycket, eller för att du känner samhörighet med något? Skriv en berättelse om en dag i ditt förra liv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *