Pedagogiskt material

Pedagogiskt material till Timo Parvelas avsnitt

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Timo Parvela är gäst i Estrids Boklubb. Ha gärna några av hans böcker i serierna om Ella, Maukka och Väykkä eller Kepler62 tillgängliga. Observera att endast enstaka har översatts till svenska (t.ex. Ella och utpressaren).

Uppgifterna är indelade i tre nivåer:
lätt medel svår

(lätt)
Böckerna i serien Kepler62 handlar om några barn som kommer till en ny planet, och bosätter sig där. Föreställ dig att du och några kompisar skulle bosätta er på en planet där ingen ännu bor. Vad skulle ni göra först? Vad skulle vara mest spännande? Vad skulle vara krångligast? Rita och skriv.

(lätt – medel)
Böckerna om Ella har blivit film. Ni kan se trailern till filmen på nätet, med hjälp av sökorden Ella ja kaverit, eller se hela filmen om ni har möjlighet. Titta och läs i någon eller några av Ella-böckerna och fundera på vilka likheter och skillnader som finns mellan böckerna och filmen.

(lätt – medel)
Maukka och Väykkä är en hund och en katt, och Timo berättar att de från början fick sina karaktärsdrag från hur hundar och katter är på riktigt. Maukka, som är en katt är konstnärlig, och Väykkä, som är en hund, är flitig och vill se resultat. Sedan utvecklades de och fick också många andra drag. Vilka två djur skulle du vilja skriva en berättelse om? Innan du börjar kan du fundera på hurdana de djuren är i verkligheten. Är de aktiva eller lugna? Är de vilda eller tama? På vilka sätt kan de egenskaperna synas i din berättelse? Vad händer när djuren möts?

(svår)
När Timo och Bjørn Sortland, som har skrivit böckerna i serien Kepler62 tillsammans, funderade på vad deras gemensamma bok skulle handla om föreslog Bjørn att den skulle utspela sig i rymden. Bjørn är väldigt rädd för trånga utrymmen, och hans värsta skräck skulle vara att sitta inne i en kapsel som roterar runt jorden. Timo säger att det är en bra utgångspunkt för en berättelse – att börja med något man är riktigt rädd för. Vad är du rädd för? Skriv ner tre saker som skrämmer dig. Välj en av dem och beskriv en situation där du befinner dig mitt i det som är skrämmande. Skriv utan att planera vad som ska hända – fokusera på känslan. Läs genom det du skrivit. Kan det vara början på en berättelse? Kanske du i nästa kapitel måste backa några steg och berätta varför huvudpersonen (som kanske är du, eller så byter du ut den mot någon annan) hamnat i situationen.
(svår)
Serien Kepler62 kallas för dystopi, även om Timo själv tycker att det finns mycket hopp i den. En dystopi är ett slags mardrömsscenario, en katastrofal version av ett samhälle. Skriv en berättelse som utspelar sig i framtiden. Du kan själv välja hur långt in i framtiden. Din berättelse ska vara en dystopi, fundera alltså på vilket sätt världen den utspelar sig i är mardrömslik och varför den blivit sådan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *