Okategoriserat

CHRISTINA ANDERSSON

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL CHRISTINA ANDERSSONS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Christina Andersson är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna några av Christinas böcker, t.ex. om Tygtigern Lukas eller Jakob Dunderskägg, tillgängliga.
Uppgifterna är indelade i tre nivåer:

lätt
medel
svår

(lätt)
Christina berättar att hennes mamma brukade berätta sagor om hennes nallar när hon skulle somna. Hon berättade om hur nallarna väcktes till liv på natten. I Christinas böcker om Tygtigern Lukas är det också ett kramdjur som lever ett eget liv. Föreställ dig att ett eller flera av dina kramdjur eller leksaker vaknar till liv medan du är borta, eller medan du sover. Vad händer? Vad hittar de på? Om ni vill kan ni skriva ner berättelserna eller göra tecknade serier.

(lätt)
Jakob Dunderskägg är ett lustigt namn. Vad betyder dunder? Hitta på egna lustiga namn genom att fylla en burk med ord som beskriver ljud (t.ex. skratt, prutt, brak) och en burk med ord som beskriver delar av kroppen (t.ex. mage, fot, muskel). Dra en lapp ur vardera burken så har ni ett efternamn. Hitta på ett förnamn som passar till. Hur skulle karaktären kunna se ut? Rita en bild!

(lätt – medel)
Jakob Dunderskägg är en fantasifull barnvakt. Kommer ni på andra barnvakter som finns i böcker, filmer eller tv-serier?* Skriv en berättelse där ni använder karaktären ni hittade på i föregående övning. Vad händer när hen kommer hem till dig (eller något annat barn) för att vara barnvakt?

  • Några andra kända barnvakter från litteraturen hittar ni bl.a. i Mary Poppins av Pamela L. Travers, Nattpappan av Maria Gripe, Skrot-Nisse av Jan Lööf och böckerna om syskonen Baudelaire av Lemony Snicket
    (lätt – medel)
Christina har skrivit varianter på klassiska sagor. En av dem heter Grodprinsen, och handlar om en flicka som kysser en groda så han blir en prins. Det som gör den här sagan speciell är att den utspelar sig i modern tid, bland spårvagnar och supermarketar. Välj en klassisk saga som du känner till, t.ex. Rödluvan, Bockarna Bruse eller Snövit. Hitta på en egen version av sagan. Du kan t.ex. byta personlighet på karaktärerna så att någon som är väldigt snäll i den klassiska sagan blir ond, eller så att något helt oväntat händer. Skriv eller gör en tecknad serie.

(medel – svår)
Sök upp introt till tv-serien om Jakob Dunderskägg eller något avsnitt ur tv-serien om Tygtigern Lukas på Youtube. De är gjorda med en enkel animationsstil. Ni kan göra egna animationer på samma sätt med en animationsapp, t.ex. iMotion eller Stop Motion. Rita figurer. Klipp ut alla kroppsdelar som ni vill att ska kunna röra sig. Om ni vill göra flera variationer av kroppsdelar, t.ex. huvudet med olika miner, så kan ni hålla teckningen mot fönstret och rita av på ett annat papper som läggs ovanpå. På så sätt ni kan få samma dimensioner på kroppsdelarna. Använd gärna en ställning för telefonen eller pekplattan så att den hålls på plats. Använd häftmassa för kroppsdelarna. Ni kan gärna använda utskrivna fotografier, tapetprov eller tyg som bakgrund för att få en mer tredimensionell känsla.

(svår)
Christina har varit ledamot* i Svenska Barnboksakademien. Ta reda på vad Svenska Barnboksakademien har för uppgifter. Hur många ledamöter finns det? Känner du igen något namn? Finns det någon från Finland som är ledamot i Svenska Barnboksakademien just nu (tips: hon var gäst i det allra första avsnittet av Estrids Bokklubb någonsin)?

  • En ledamot är en person som valts till ett uppdrag som representant för en grupp människor. En representant ska försöka föra fram tankar och önskningar som gruppen, som hen representerar, kan tänkas ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *