Okategoriserat

SEBASTIAN NYBERG

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL SEBASTIAN NYBERGS AVSNITT

Här hittar du förslag på diskussion och aktiviteter som du kan göra i klass i samband med att ni ser avsnittet då Sebastian Nyberg är gäst i Estrids Bokklubb. Ha gärna Sebastians böcker Rigelstenen och Adjutantens hemlighet tillgängliga. Uppgifterna är indelade i tre nivåer:
lätt
medel
svår

(Lätt)
Båda böckerna Sebastian skrivit är spänningsromaner. Titta på pärmbilderna. Hur ser man att böckerna är spännande? Rita en egen pärm till en spännande bok. Du kan själv hitta på en titel. Här är några ord att inspireras av: hemlighet, gåta, nyckel, jakt, brev, skatt

(Lätt – medel)
Ta reda på vad Rigel är för något. Hitta på ett eget magiskt föremål genom att kombinera ett ovanligt ord med ett vanligt. Du kan t.ex. söka på ”ord vikingar”, ”ord medeltiden” eller ”ord rymden”. Du kan också hitta spännande ord på latin. Välj ett ord du gillar och kombinera med något av följande ord: stenen, ringen, svärdet, manteln, kärlet, skrinet, skölden, yxan, pärlan, kronan. Rita en bild av ditt föremål. På vilket sätt är det magiskt? Vad händer om man använder det. Gör en tankekarta.

(Medel)
Skriv en berättelse om ditt magiska föremål. Berättelsen kan börja så här: ”Jag visste att jag inte borde ha gått in i skogen/upp på vinden/ner till stranden den där dagen när jag hittade (föremålet).”

(Medel – svår)
Isa berättar att slutet på Rigelstenen är ett ovanligt slut på en bok. Skriv en berättelse eller rita en serie där slutet är helt oväntat. Låt någon annan läsa din text/serie. Vad tycker hen om slutet? Diskutera vad som hade varit ett mer väntat slut. Hur påverkas läsaren av att slutet är så oväntat?

(Svår)
Sebastians böcker Rigelstenen och Adjutantens hemlighet utspelar sig i vardagliga miljöer, där något mystiskt plötsligt händer. I berättelserna har Sebastian vävt in platser som finns på riktigt, och händelser som inträffat på riktigt (t.ex. branden i Åbo). Välj en historisk händelse, alltså något som hänt för längesen. Ta reda på fakta om händelsen. Skriv en fiktiv berättelse som antingen utspelar sig samtidigt som händelsen du valt, eller en berättelse i nutid där den historiska händelsen spelar en viktig roll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *